Hjemmelavet sushi – maki og uramaki

Hjemmelavet sushi med laks

Denne fredag aften står for mit vedkommende i selvforkælelsens tegn, mens kæresten er til firmaarrangement. Og findes der en bedre måde at forkæle sig selv på, end med hjemmelavet sushi? Mange tror at det er utroligt svært selv at lave sushi, men det kræver faktisk ikke så meget andet end gode råvarer og god tid. Jeg har brugt en del tid på at finde den helt rigtige måde at lave sushi-ris på, men nu sidder det endelig i skabet, og  opskriften slår aldrig fejl.

Hjemmelavet maki og uramaki

Det skal du bruge:

Til risene
3 dl sushiris
3 dl vand
3 spsk risvineddike
1,5 spsk sukker
0,5 tsk salt

Fyld
Tangplader
Laks (frisk laks frosset ved -20 grader i minimum et døgn)
Sukkerærter
Agurk
Avocado
Chili-mayonnaise
Stenbiderrogn
Sesamfrø (ristede)

Lækker sushi med laks og chilimayo

Sådan gør du:

Risene
Bland risvineddike, sukker og salt i en lille skål, og rør rundt indtil både sukker og salt er opløst.

Start med at komme risene i en skål og skyl dem grundigt i koldt vand. Kassér vandet når det bliver mælkehvidt, og gentag processen 5-7 gange. Dæk nu risene med koldt vand og lad dem stå i en time. Når risene har trukket, hældes de i en si og drypper af i en halv times tid. Kom nu ris og vand i en gryde og læg låg på. Kog risene i cirka 10 minutter og lad dem herefter trækker i 10-15 minutter. Det er vigtigt at låget ikke løftes under kogning eller mens risene trækker. Når risene er kogt, kommes de i en skål og blandes med risvineddiken. Lad den færdige risblanding køle helt ned ved stuetemperatur.

Makiruller
Start med at snitte alle grøntsagerne fint og skær laksen i aflange bjælker. Læg et ark tang på rullemåtten (med den glatte side ned mod måtten), og fordel ris ud over tangen. Undlad at komme ris på de øverste 5 centimeter, så rullen kan lukkes. Fordel de ønskede ingredienser i en bred stribe cirka 5 centimeter over bunden på tangen og rul herefter rullen stramt sammen ved hjælp af måtten. For at få rullen til at klistre godt sammen, kommes en smule vand på den yderste del af tangen, hvor der ikke er ris. Lad gerne rullen ligge i køleskabet og sætte sig, mens de resterende ruller laves. Før servering skæres rulle ud i mundrette bidder ved hjælp af en skarp kniv fugtet i koldt vand.

Uramaki
Når man laver uramaki, vendes tangpladen med risen ned mod måtten. Det er derfor en god idé at starte med at pakke rullemåtten ind i husholdningsfilm eller en plastikpose. Halvér en tangplade og fordel ris ud over hele tangpladen. Alt efter hvilken type uramaki du ønsker at lave, kan du nu drysse ris-siden med sesam eller pynte med en stribe stenbiderrogn. Begge dele giver en rigtig god smag til den færdige sushi. Vend nu tangpladen om, så risen ligger ned mod måtten og fordel de ønskede ingredienser på tangen. Rul uramakien på samme måde som makirullerne, før de lægges i køleskabet og til sidst skæres ud.

Servér den færdige sushi med soya, wasabi og eventuelt syltet ingefær.

Velbekomme!

Lav din egen sushi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.